Tuesday 27 October 2009

O Zemlji i bojama...


Zemlja je za mnoge Aboridzine osnova svega zivog. Pojedina plemena vide je kao Pra-Majku cija je koza povrsina zemlje. Probusiti zemlju je isto sto i probusiti kozu – znaci povrediti je. Bil Neidji kaze: “Zemlja...ista kao sto ti je otac, brat ili mati. Moras ka zemlji ici, jer jedino ces sa njom i biti...jer zemlja je tvoja krv”.
Citava mitologija bazirana je na zemlji koju su mnogi preci podigli zajedno sa pejzazima i Vremenu Snova. Veruju , da su zemlja i covecanstvo intimno povezani jer ukoliko je zemlja povredjena onda i taj neko ko se o njoj brine umire i pati zajedno sa njom.

Elementi zemlje, vatre , vode i vazduha leze u samom srcu aboridzanskih legendi. Zemlja je prvi element iz koga se mora osloboditi drugi element – voda. Iz vode se mora uzeti treci element – vatra, a dim vatre predstavlja vazduh, kao cetvrti element.

Prva dva, zemlja i voda su predstavnici zenskog elementa u koje muskarci ulaze sa strahom, a sva muska predacka bica od njih sui nastala. Druga dva vatra i vazduh, su muski elementi koristeni za ponovno radjanje muskog u obredima Boro krugova. U toj ceremoniji musko mora proci kroz vatru da bi bio ociscen dimom.

Crna, zuta, bela i crvena su svete boje koje je taj narod dobio u Vreme Snova , pa samim time i imaju svoje znacenje. Crna predstavlja zemlju ili jos vise logorsku vatru preko koje su preci dobijali djang –silu. Zuta je boja za tecnost, vodu i sare dalekog pretka – zmije. Bela boja predstavlja vazduh, nebo i zvezde koji simbolizuju predke.Crvena je boja zemljana. Ona je najsvetija boja i najzastupljenija u ceremonijama. Veruje se za nju da ona predstavlja krv koju je prolio pas Marindi u borbi protiv Adno-Aritne geko gustera...

1 comment:

  1. Bas samse radovala kad sam pronasla ovaj sajt, tako se malo da procitati o Aboridzinima na nasem jeziku. Hvala ti.

    ReplyDelete