Tuesday 27 October 2009

Vreme snova - Sanjanje (Dreamtime, Altjere)

Da li je Australijski kontinet otkrio cuveni moreplovac Kapetan Kuk 1770.godine? Da li treba da zanemarim podatake o “novom kontinentu” holandskog moreplovca Viljama Dzonsona koji se iskrcao na zaliv Carpentaria jos iz 1606. godine? Podatak iz 1688.godine navodi ime jos jednog holandskog moreplovaca Viljama Dampera, koji je u svom dnevniku opisao susret sa “najbednijim narodom na svetu” – Aboridzinima
...Ipak ostajem verna cinjenici da su Kinezi bili zapravo ti, koji su prvi krocili na tle Australije vekovima ranije.

Jedna od najstarijih nacija i kultura na svetu koja se vekovima odrzala nalazi se na ovom kontinentu. Taj isti narod predvodjen dingoom napravio je najvece dostignuce na nasoj planeti. Preziveo je Ledeno doba, engleske rudnike uranijuma, veliku kolicinu testiranja raketa, bolesti i sl. Medjutim oni i dalje isto igraju, slikaju, isto pricaju price, pevaju pesme sa osnovnom verom da pripadaju australijskoj zemlji koja im je otac i majka za koju se moraju brinuti, a ono sto primaju od svojih predaka – da im niko ne moze oduzeti. Sa zeljom da njihova deca svakoga dana gledaju zalazak Sunca nad zemljom u kome se desava VREME SNOVA cuvari znanja, obicaja, prica i mudrosti svojih predaka prenose se iz generacije u generaciju.

VREME SNOVA (ili Vreme Stvaranja) simbolizuje celokupni zivot zacet u VREMENU SNOVA. U pocetku, dok je planeta Zemlja bila prazna i bez ikakog osnova pojavili su se arhetipovi- stvaralacki preci u svim mogucim formama i oblicima kako bi stvorili zemlju koju vidimo danas. Stvaralacki preci su odgovorni za sve sto postoji, ukljucujuci i zakone, obicaje i jezike – koji se i u danasnje vreme nisu promenili!
Stvaralacki period VREMENA SNOVA govori o vremenu, ali u Aboridzanskoj kulturi koncept vremena nije ni nalik onome kojeg mi poznajemo. Proslost je uvek prisutna u sadasnjosti, kao i sadanjost u proslosti, ali i u buducnosti. One sto je izumrlo u stvari nije – tu je negde – i opet ce se pojaviti. Za njih ceo je univerzum isprepletan zivotom – bio masom, koja dise i koja se deli po familijama zvezda, drveca, zivotinja, a usko je povezana sa nasim ljudskim faktorom. Duhovno i fizicko nazivaju terminom SANJANJA.

SANJANJE je process koji traje i koji se obnavlja, zapocet u VREME SNOVA. Rec je o stanju izmedju budjenja i dubokog sna, stanju kada se primaju poruke i instrukcije od svojih davnih predaka. Tako su mitovi, legende, pesme i ceremonije primljene u tom stanju. Simbolicno definisano, rec je o precima koji dolaze iz davnina, a koji uspevaju da zive i u danasnjem vremenu. “Sanjanje” se ponekada naziva i “Zakonom” u smislu darme – procesa koji podupire univerzum.
Sanjanje neke osobe je ZAKON te osobe!

No comments:

Post a Comment