Tuesday 27 October 2009

Djang, Talu, Boro krugovi...


Aboridzini veruju da u sadasnjost mogu doneti djang duhovnu energiju kroz razne rituale koje su im ostavili preci. Djang su u stvari, veoma jake tacke na zemlji osvecene i ojacane energijom predaka u “Vremenu Snova”. Povezane su sa stazama “Sanjanja” ili linijama pesama i igara, a sluze odrzavanju i opstanku svega zivog na planeti. Unistavanjem (od strane belog coveka) unistava se energija i slabi se sve sto je zivo i dise. Kroz djang - ih iskra zivota, dusa koja ih snazi, vodi u stanje bezvremenskog “Sanjanja” gde je sve zapoceto i gde se i dalje stvara. To stvaranje se i danas moze osetiti duboko, na pojedinim tackama na planeti koja su ispunjena takvom energijom. Njima je naziv talu. Od Talu mesta se ocekuje da se uz odredjenu ceremoniju (tajna vecine njih je i dan danas, tajna, koja se cuva u sklopu plemena ili zajednice), odrzi ravnoteza medju brojem zivotinja, biljaka, reptila, riba ili bilo cega drugog koje ima veze sa tim mestom.


Tradicija pak nalaze jednostavna shvatanja, a jedan od primera su tzv.boro krugovi (sveta ceremonijalna mesta). Boro krugovi predstavljaju vezu sa drugom dimenzijom beskrajnog univerzuma koji pulsira zajednickim ritualima jednakih otkucaja, po cijem ritmu treba da se zivi. Ova mesta su povezana putevima kod kojih manji krug predstavlja Nebeski svet.Tim mestima neosveceni nemaju pravo pristupa i ne postoji ni jedan Aboridzanin koji bi to pravilo prekrsio!
Veci krug predstavlja zemlju i u tom krugu je moguce prisustvo neosvecenima. Same ceremonije koje se odrzavaju i izvode nisu bas velike tajne poput ostalih, no veze koje se koriste pri ceremonijama nauka danasnjice smatra cistim sujeverjem, dok ih jedan od Aboridzinskih staresina Bil Neidji opisuje:

“To je prica spoljasnja. Svako moze slusati, ali prica se ne moze ispricati iznutra. Kada vec stignes u mesto prstenova (krugova), u samoj sredini prstena ne treba da kazes: “ja sam neko” – vec: ”oh kako je lepo”.

No comments:

Post a Comment